Iedereen kijkt op een bepaalde manier naar zichzelf, de ander en de wereld om zich heen. Dit leidt soms tot nare, langdurige patronen van voelen, denken en handelen. Dit zijn een soort gevoelige snaren, die we hier schema's noemen. Wanneer een of meer schema's getriggerd worden kun je in een bepaalde gemoedstoestand komen die je erg in de weg kan zitten. Dit noemen we hier modi.
Veel schema's en modi ontstaan vanuit de vroege jeugd in contact met andere mensen. Schematherapie kan een goede behandeling zijn wanneer het je al een lange tijd niet lukt om met gevoelige snaren en nare gemoedstoestanden om te gaan. Vaak heb je daardoor problemen met relaties, werk, studie of hebt last van steeds terugkerende psychische klachten.

Voorafgaand aan de start

Er zal een indicatiegesprek plaatsvinden met de behandelaren die de groepstherapie zullen gaan geven. In dit gesprek zal onder andere worden stilgestaan bij wat jij hoopt te bereiken in deze groepsbehandeling. Ook zal je wat meer uitleg krijgen over hoe de groepstherapie er uit ziet. Dit is zowel voor jou als voor de behandelaren ook een moment om na te gaan of deze behandeling past bij jou en wat je wilt bereiken.

Na het indicatiegesprek zal er een e-health module voor je klaargezet worden. Hierin staan wat vragenlijsten om in te vullen maar hier kun je ook alvast wat meer uitleg bekijken over wat schematherapie inhoudt.

Hoofdmoot van de modusgerichte schematherapie

We volgen in deze therapie een behandelprotocol voort kortdurende schematherapie wat is opgesteld door M. van Vreeswijk & J. Broersen.

Fase 1 (sessies 1 t/m 3)

In deze fase maken we kennis met elkaar maar ook met schematherapie. Dat betekent dat er in deze sessies veel uitleg gegeven zal worden over wat ‘schema's’ en ‘modi’ nu eigenlijk zijn en hoe ze ontstaan. We zullen hierbij steeds ook onderzoeken hoe dit bij jou speelt. Aan het einde van deze fase is het de bedoeling dat je een globaal idee hiervan hebt gekregen.

Fase 2 (sessies 4 t/m 15)

In deze fase zullen we met verschillende oefeningen aan de slag gaan die kunnen helpen bij het meer begrip krijgen van hoe hardnekkige patronen bij jou ontstaan zijn en hoe ze je in het hier en nu in de weg zitten. Steeds meer zal er daarnaast ook geoefend worden met het doorbreken van deze patronen. Om je hierbij te helpen, zullen we in de sessies niet alleen ‘praten’ over wat speelt, maar juist ook veel oefeningen doen die je helpen om nieuwe ervaringen op te doen en te oefenen met zaken die je moeilijk vindt.

Fase 3 (sessie 16 t/m 18)

In deze fase staan we stil bij het naderende afronden van de therapie. We maken een plan voor hoe je verder kunt werken na afloop van de schematherapie en zullen daarin ook stilstaan bij hoe je mensen in jouw omgeving daarbij kunt betrekken. Tot slot zullen we ruimte maken voor het op een goede manier afscheid nemen van elkaar en de therapiegroep.

Fase 4 (sessie 19 en 20)

Dit is een 'follow up' fase. Dat wil zeggen dat we deze twee sessies gebruiken om te evalueren hoe het nu gaat en in hoeverre het lukt om zelfstandig verder te werken. We zullen deze sessies dan ook wat spreiden over de tijd; één twee maanden na afronding van de therapiegroep en één na vijf maanden.

Praktische zaken m.b.t. schema-modi

Aantal bijeenkomsten: 20 bijeenkomsten
Grootte van de groep: minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers
Aantal therapeuten: 2
Locatie: Deze groepsbehandeling wordt bij onze locatie in Lunteren en onze locatie in Nijkerk aangeboden.
Tijdsbesteding: 90 minuten per bijeenkomst + thuis oefenen
Aanmelding: receptie (voor behandelaren: mailen naar de trainers)
Planning in de tijd: Voor startdatums: vraag na bij receptie of bij je behandelaar

Wachttijden per locatie

Afhankelijk van uw klachten is de minimale wachttijd tussen aanmelding en intake zoals hieronder.
De wachttijd tussen intake en behandeling is +/- 8 weken. Er is geen verschil tussen diagnosegroepen.

Nijkerk

0
GBGGZ
0
SGGZ

Lunteren

0
GBGGZ
0
SGGZ

Zeewolde

0
GBGGZ
0
SGGZ

Wachttijden bijgewerkt per 7 oktober 2024.

Vitaal GGZ

GGZ-instelling Vitaal GGZ biedt geestelijke gezondheidszorg aan volwassenen vanaf 18 jaar.

Telefoon

Bereikbaar van ma. t/m vr. van:
9.00 - 10.00 en 15.30 - 16.30 uur.
(033) 254 47 00

E-mail

info@vitaalggz.nl

Bel mij s.v.p.

Nieuwe aanmelding? Klik hier.

De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.
De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.
De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.
De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.