Wat is een negatief zelfbeeld?

Een negatief zelfbeeld is een vaste negatieve overtuiging over jezelf die tot uiting komt in je denken, in je gevoel en in je gedrag. Een negatief zelfbeeld heeft invloed op veel gebieden van je leven, brengt nogal wat beperkingen met zich mee en gaat meestal niet vanzelf over. Het ondermijnt jezelf op vele gebieden en manieren. Positieve informatie uit je omgeving dringt niet (goed) bij je door. Het staat vrij en gelukkig leven in de weg. Ook ben je minder goed in staat te leren en jezelf te ontwikkelen. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in hoe je met anderen (relaties, vriendschappen, werk) omgaat.

Wat is COMET?

COMET staat voor 'Competitive Memory Training'. Het is een gestructureerde (geprotocolleerde) training gericht op het veranderen van een eenzijdig negatief beeld over jezelf in een positief of beter gebalanceerd zelfbeeld. De behandeling is ontwikkeld door Kees Korrelboom. Er is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de training. In de training leer je positiever over jezelf te denken door meer aandacht aan positieve eigenschappen van jezelf te besteden. Daarnaast leer je een positieve herinnering op een krachtige manier op te roepen waarbij je je bijvoorbeeld trots of sterk voelt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zelfspraak, verbeelding, lichaamshouding en muziek. Door op deze manier aan de slag te gaan met positieve kennis en herinneringen over jezelf kan datgene waarvan je ergens al wel wéét dat het positief is maar wat nog niet zo voelt, sterker ook zo gaan voelen. Wij spreken dan ook over het versterken van het ‘positieve zelfgevoel’. Ook wordt een methode aangeleerd om op momenten dat je je onzeker voelt dit positieve zelfgevoel op te roepen.

Individueel of in een groep?

COMET kan individueel aangeboden worden, maar binnen Vitaal GGZ bieden wij dit ook in een groepsvorm aan. De meerwaarde van COMET in een groep is dat er gezamenlijk geoefend kan worden maar ook dat je van elkaars ervaringen kunt leren. Bovendien is het vaak heel helpend om te kunnen ervaren dat je niet de enige bent die zo’n last heeft van een negatief zelfbeeld. In overleg met je behandelaar kan er overigens ook voor gekozen worden om de groepsbehandeling naast een individueel traject te laten lopen.

Praktische zaken m.b.t. de COMET groepsbehandeling

Aantal bijeenkomsten: 9 bijeenkomsten van 90 minuten
Grootte van de groep: minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers
Aantal therapeuten: 2
Locatie: Nijkerk, oranjelaan 83-85
Tijdsbesteding: 90 minuten per bijeenkomst + dagelijks ± 30 minuten thuis oefenen
Aanmelding: receptie (voor behandelaren: mailen naar de trainers)
Planning in de tijd: September 2022

Wachttijden per locatie

Afhankelijk van uw klachten is de minimale wachttijd tussen aanmelding en intake zoals hieronder.
De wachttijd tussen intake en behandeling is +/- 4 weken. Er is geen verschil tussen diagnosegroepen.

Nijkerk

0
GBGGZ
0
SGGZ

Lunteren

0
GBGGZ
0
SGGZ

Zeewolde

0
GBGGZ
0
SGGZ

Wachttijden bijgewerkt per 8 juli 2024.

Bel mij s.v.p.

Nieuwe aanmelding? Klik hier.

De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.
De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.
De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.
De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.