"Wanneer je steeds in dezelfde patronen vervalt"

Schematherapie helpt je de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en veranderen. Tijdens de behandeling wordt de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen onderzocht. Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor zul je beter richting kunnen geven aan je leven en je relaties met anderen kunnen verbeteren. Schematherapie in een groep biedt een gezonde en corrigerende ervaring en een veilige oefenruimte om alledaagse interpersoonlijke thema’s te onderzoeken en te veranderen.

Hoe werkt het?

In Nijkerk draait een halfopen doorlopende schemagroep. In deze groep wordt er gewerkt met een combinatie van schematherapie en psychodynamische groepstherapie. De therapie richt zich op het veranderen van schema’s en overlevingsstrategieën die in het verleden zijn ontstaan. Het groepsprogramma bestaat uit een gestructureerd deel waar cognitieve en gedragsmatige opdrachten gecombineerd worden met mindfulness en ervaringsgerichte oefeningen waarmee emotionele aspecten van de problemen ervaren en geuit kunnen worden. Ieder groepslid wordt gevraagd om een keer zijn of haar levensverhaal te delen wat een inkijkje geeft in de ontwikkelingsgeschiedenis om zo beter te kunnen begrijpen waarom je bepaalde dingen opvat of aanpakt zoals je doet. In het ongestructureerde deel wordt er gewerkt met de groepsprocessen die zich voordoen in de sessies. In een therapiegroep gebeuren dingen in het contact met anderen, die vergelijkbaar zijn met het ‘gewone leven’ buiten de therapie. Mensen zeggen en doen dingen die anderen beïnvloeden en waarbij gevoelens van herkenning, boosheid, verdriet, angst of genegenheid kunnen ontstaan. In een groep kan men aan de slag om in het hier-en-nu dingen van elkaar te leren, een voorbeeld voor elkaar zijn en iets betekenen voor anderen. Een therapiegroep kan dan veel bieden door het samenspel van de vele interacties die ontstaan. Ondanks dat dit spannend is, heeft het als voordeel dat het vrij snel zichtbaar wordt hoe iemand met zijn problemen en anderen omgaat.

Wat is het effect?

Je leert meer contact te maken met jouw kwetsbare kant. Je leert je eigen behoeften herkennen en een gezond volwassen perspectief te creëren.

Iets voor jou?

Is er persoonlijkheidsproblematiek bij jou vastgesteld? Heb je patronen waar je geen vat op krijgt? En zorgt dit ervoor dat je steeds opnieuw niet goed voor jezelf zorgt of problemen met anderen ervaart? In deze groep leer je deze patronen te doorbreken.

Praktisch

  • Wekelijkse bijeenkomsten van 90 minuten op maandagochtend van 09:30 tot 11:00 uur
  • 7-9 deelnemers
  • Maximaal 1 jaar
  • Optie in- en uitstroom

Meer informatie en aanmelden

Je kunt je aanmelden bij Vitaal GGZ via met verwijzing van de huisarts. Na een intake en/of een indicatiegesprek door de groepstherapeuten wordt duidelijk of deze groep voor jou geïndiceerd is.

Aantal bijeenkomsten: Maximaal 1 jaar
Optie in- en uitstroom
Grootte van de groep: 7 tot maximaal 9 deelnemers
Aantal therapeuten: 2 schematherapeuten
Locatie: Nijkerk, oranjelaan 83-85
Tijdsbesteding: Maximaal 1 jaar
Aanmelding: Receptie (voor behandelaren: mailen naar de trainers)
Planning in de tijd: De tijden van deze groep zijn op maandagen van 9:30 tot 11:00 uur.
Voor instroom: vraag na bij receptie of bij je behandelaar

Wachttijden per locatie

Afhankelijk van uw klachten is de minimale wachttijd tussen aanmelding en intake zoals hieronder.
De wachttijd tussen intake en behandeling is +/- 4 weken. Er is geen verschil tussen diagnosegroepen.

Nijkerk

0
GBGGZ
0
SGGZ

Lunteren

0
GBGGZ
0
SGGZ

Zeewolde

0
GBGGZ
0
SGGZ

Wachttijden bijgewerkt per 8 juli 2024.

Bel mij s.v.p.

Nieuwe aanmelding? Klik hier.

De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.
De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.
De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.
De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.