Wat is de zelfbeeld-groep?
(Volgens de methode Manja de Neef)

Een zelfbeeld is een beeld dat je van jezelf hebt gevormd in de loop van je leven. Deze bestaat uit twee kanten; aan de ene kant wat je over jezelf ‘weet’; je kenmerken, talenten, kwaliteiten, eigenaardigheden, aan de andere kant hoe jij jezelf beoordeeld als persoon. Door de jaren heen heb je veel kennis over jezelf verzameld, door veel verschillende beelden en herinneringen aan wat je deed en hoe je reageerde. Deze kennis wordt ingenieus geordend en heeft een invloed op wat je waarneemt en wat niet. In het geval van een positief zelfbeeld wegen sterke punten zwaarder en tellen zwakke punten minder mee. In het geval van een negatief zelfbeeld is dit andersom, er komt voornamelijk negatieve informatie door.

Negatief zelfbeeld

Mensen met een negatief zelfbeeld komen vaak steeds maar weer uit op een negatieve conclusie over zichzelf. Dit kan zich uitten in het voortdurend afkraken van jezelf, complimenten komen niet door, maar kritiek des te beter. Het kan als een vaststaand feit voelen dat je waardeloos bent, onbelangrijk of dom, er niet toe doet of er niet bij hoort.

Een negatief zelfbeeld kan veel leed veroorzaken en je persoonlijke ontwikkeling behoorlijk in de weg zitten.

Voor wie is de groep bedoeld?

Deze groep is bestemd voor mensen die van hun negatieve zelfbeeld af willen. Je leert een stevig en genuanceerd beeld van jezelf op te bouwen. Uit het boek dat we gebruiken spreekt begrip en erkenning voor de moeite die het kost om tegen het bestaande negatieve zelfbeeld op te boksen. Met behulp van oefeningen ga je geleidelijk anders naar jezelf kijken en je anders gedragen.

Hoe ziet de behandeling eruit?

We houden 9 sessies om de week van 1,5 uur, waarin we het boek ‘Negatief Zelfbeeld’ van Manja de Neef (ISBN 9789085069645) doornemen (dit moet je zelf aanschaffen). We verwachten een actieve werkhouding in en buiten de sessies, bijvoorbeeld bij het maken van huiswerk. De sessies zijn ervaringsgericht; we zullen verschillende oefeningen doen.
We gaan met behulp van ervaringsoefeningen aan het werk met de verschillende thema's, zoals censuur, witboek, omgaan met kritiek en hoge eisen.

Individueel of in de groep?

Aan je zelfbeeld kun je individueel werken, maar binnen Vitaal GGZ bieden wij dit ook in een groepsvorm aan. De meerwaarde van het werken aan je zelfbeeld in een groep is dat er gezamenlijk geoefend kan worden maar ook dat je van elkaars ervaringen kunt leren. Bovendien is het vaak heel helpend om te kunnen ervaren dat je niet de enige bent die zo’n last heeft van een negatief zelfbeeld. In overleg met je behandelaar kan er overigens ook voor gekozen worden om de groepsbehandeling naast een individueel traject te laten lopen.

Praktische zaken m.b.t. zelfbeeld MdN

Aantal bijeenkomsten: 9 bijeenkomsten van 90 minuten, de bijeenkomsten zijn eens per 2 weken.
Grootte van de groep: Minimaal 6 en maximaal 8
Aantal therapeuten: 2
Locatie: Nijkerk, Oranjelaan 104
Tijdsbesteding: 90 minuten per bijeenkomst + de tijd om huiswerk te maken
Aanmelding: Receptie
Planning in de tijd: Start 3 mei 2023

Wachttijden per locatie

Afhankelijk van uw klachten is de minimale wachttijd tussen aanmelding en intake zoals hieronder.
De wachttijd tussen intake en behandeling is +/- 4 weken. Er is geen verschil tussen diagnosegroepen.

Nijkerk

0
GBGGZ
0
SGGZ

Lunteren

0
GBGGZ
0
SGGZ

Zeewolde

0
GBGGZ
0
SGGZ

Wachttijden bijgewerkt per 7 mei 2024.

Bel mij s.v.p.

Nieuwe aanmelding? Klik hier.

De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.
De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.
De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.
De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.