Wat is Jongvolwassengroep?

Deze groep is de plek om samen met leeftijdsgenoten ervaringen en herkenning uit te wisselen. In de groep wordt middels een psychodynamisch model gewerkt. Hierin zal de focus meer liggen op onderliggende patronen dan op zichtbaar gedrag. Het gaat dan over patronen in het omgaan met zichzelf (negatief zelfbeeld, perfectionisme) of over patronen in het omgaan met de ander (angst voor afwijzing, afhankelijkheid).

Voor wie?

Een behandelgroep voor jongvolwassenen met uiteenlopende klachten en problemen vaak samenhangend met de levensfase. De klachten kunnen gaan over angst, depressie, zelfbeeld of moeite met emoties.
Vind jij het moeilijk om je eigen keuzes te maken en je leven in te vullen? Weet jij niet goed wie je bent, wat je wilt en leuk vindt? Heb jij moeite in sociaal contact, relaties en vriendschappen? Ervaar je dat je steeds in dezelfde patronen vastloopt? Weet jij niet goed raad met jouw gevoelens en gedachten? Heb je problemen met het dagelijks functioneren? Heb jij moeite met loskomen van jouw ouders? Voel jij je nog vaak afhankelijk van anderen?

Herken jij hier iets van, dan is de jongvolwassengroep mogelijk iets voor jou!

Inhoud van de groep

We werken aan het versterken van o.a. identiteit, autonomie en zelfredzaamheid, positief zelfbeeld, assertiviteit, zelfexpressie en verbinding met jezelf en de ander. In de groep wordt gewerkt met uitgangspunten van een psychodynamisch model, meer specifiek vanuit de Affectfobietherapie. Deze methode gaat uit van de interne strijd tussen activerende en remmende gevoelens en behoeften. Bij activerende gevoelens en behoeften kun je denken aan boosheid of trots. Bij remmende gevoelens en behoeften kun je denken aan angst of schaamte. Deze strijd is in het verleden vaak opgelost met bepaalde overlevingsstrategieën. Deze strategieën zijn nu vaak niet meer helpend en worden als klachten ervaren. Hierbij kun je denken aan vermijding, negatief zelfbeeld en middelengebruik.

Jongvolwassengroep

Doel van de groep

Deze groep biedt de mogelijkheid om je eigen functioneren zichtbaar te krijgen, te leren begrijpen en te veranderen. Dit functioneren ontstaat vanuit de vaste patronen (deze worden ook wel overtuigingen of schema’s genoemd) van waaruit jij de wereld hebt leren beleven, waarnemen en begrijpen. Deze patronen bepalen vaak jouw gedachten, gevoelens en gedrag. De werking gaat vooral uit van een samenwerking om zo in het contact met anderen jezelf te gaan zien en begrijpen. Mensen nemen signalen bij elkaar waar en reageren op elkaar. Deze stappen zijn waardevol in het verkrijgen van zicht op jouw patronen. Op deze manier ga je begrijpen waarom jij deze patronen hebt ontwikkeld. Tot slot biedt de samenwerking ruimte om te oefenen met alternatief gedrag die leiden tot verandering. Deze verandering vindt niet altijd gelijkmatig plaats. Het is goed te beseffen dat er fasen zijn in de behandeling. Van groot belang is het meenemen van deze inzichten en veranderingen naar jouw eigen omgeving. Door mensen uit jouw omgeving te betrekken en de veranderingen door te voeren in jouw eigen leven, zullen deze inzichten en veranderingen zich voortzetten en zelfs uitbreiden na het afronden van de behandeling.

Aanmeldprocedure

Ben je geïnteresseerd in deze groep, bespreek dit met jouw behandelaar. In overleg met jouw behandelaar kan jij aangemeld worden. Na aanmelding volgt een indicatiegesprek met de groepstherapeuten om te kijken of het past.

Praktische zaken m.b.t. Jongvolwassengroep

Doelgroep: Jongvolwassenen (18-25 jaar)
Bijeenkomsten: Wekelijks op maandagmiddag van 13.30 tot 15.00 uur met open in- en uitstroom
Grootte van de groep: 6 Tot maximaal 9 deelnemers
Aantal therapeuten: 2 Therapeuten
Locatie: Nijkerk, Oranjelaan 83-85

Wachttijden per locatie

Afhankelijk van uw klachten is de minimale wachttijd tussen aanmelding en intake zoals hieronder.
De wachttijd tussen intake en behandeling is +/- 8 weken. Er is geen verschil tussen diagnosegroepen.

Nijkerk

0
GBGGZ
0
SGGZ

Lunteren

0
GBGGZ
0
SGGZ

Zeewolde

0
GBGGZ
0
SGGZ

Wachttijden bijgewerkt per 9 september 2024.

Bel mij s.v.p.

Nieuwe aanmelding? Klik hier.

De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.
De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.
De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.
De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.